Duurzaamheidscheck: zo onderzoeken we de duurzaamheid van monumenten

Duurzaamheidscheck: zo onderzoeken we de duurzaamheid van monumenten

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema bij het onderhoud van monumenten. In monumentale panden levert verduurzaming namelijk veel op. Het is wel belangrijk om daarbij te letten op de richtlijnen voor monumentale panden. Daarom bieden we u een duurzaamheidscheck of duurzaamheidsscan aan. Dit is een deelinspectie gericht op duurzaamheid en monumenten, het is vaak een lastige combinatie. Authentieke ramen, oude schouwen, tochtige ruimtes, niet-geïsoleerde muren… waar begint u met verduurzamen? Monumentenwacht Utrecht helpt u op weg met een duurzaamheidscheck of duurzaamheidsscan. Dit is een deelinspectie gericht op duurzaamheidsmaatregelen in uw monument. Lees verder voor meer informatie, of vraag hieronder meteen een offerte aan. 

Er zijn diverse subsidie mogelijkheden. Kijk voor meer informatie hierover op deze website.

Op deze pagina:

Duurzaamheid van monumentale panden

In een monumentaal pand is vaak veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. In de loop van Verduurzaming levert in een monumentaal pand veel op. Door onderhoud en herstel bespaart u energie en gaat de historische waarde van uw pand omhoog. De verduurzaming van een monument is altijd maatwerk. We bekijken per onderdeel van het monument wat de culturele waarde is en of verduurzaming mogelijk is. Overleg daarnaast ook met de gemeente.

Uw monument verduurzamen: zo werkt het

De duurzaamheidsscan niveau 1 brengt de mogelijkheden voor verduurzaming van uw monument in kaart. We kijken waar de meeste energie bespaard kan worden, maar ook of er kansen zijn om energie op te wekken. In het adviesrapport houden we ook rekening met de functie en de status van uw monument. 

We bieden een lijst met maatregelen om energie te besparen in uw monument. Onze monumentenwachters kijken vervolgens welke maatregelen snel uitgevoerd kunnen worden. U krijgt een onafhankelijk verduurzamingsadvies van ons. Ook geven we u graag meer informatie over wet- en regelgeving, financiering en subsidiemogelijkheden.

Na de inspectie ontvangt u:
– een volledige lijst met maatregelen waarin aangegeven: alle kansrijke maatregelen, maatregelen die niet mogelijk zijn, aandachtspunten monumentale waarden;
– globale energiebesparingen (percentages) en terugverdientijden van kansrijke maatregelen;
– toename isolatiewaarden (R- en U-waarden) ten gevolge van te adviseren maatregelen;
– aangeven bouwfysische risico’s isolatiemaatregelen;
– lijst maatregelpakketten kansrijke maatregelen met globale energiebesparingen (percentages) en terugverdientijden per pakket;
– verwijzing naar financiële ondersteuningsmogelijkheden zoals subsidies en duurzaamheidsleningen.

De kosten van een duurzaamheidsscan

Bent u lid van Monumentenwacht Utrecht? Dan voeren we de duurzaamheidsscan uit tegen een gesubsidieerd uurtarief van € 84,00. Daarnaast kunt u bij het Nationaal Restauratiefonds 50% van de kosten vergoed krijgen, tot een maximum van €500. Lees hieronder meer informatie over deze vergoeding.

Uw monument isoleren

Isolatie levert bij een monument veel energiebesparing op. Daarnaast neemt het woongemak toe: u houdt de warmte binnen in de winter en juist buiten in de zomer. Isolatie kan ook het gevoel van tocht verminderen. 

Bij een duurzaamheidscheck gebruiken we een thermografische camera om te zien waar er warmteverlies is. Daarmee kunt u op specifieke plekken isolatie aanbrengen. Monumentaal dubbel glas of monumentaal isolatieglas maakt al een groot verschil. 

Het is belangrijk om ook ventilatie mee te nemen bij isolatiemaatregelen. Natuurlijke ventilatie zorgt dat het minder vochtig wordt in uw pand en dat er verse lucht blijft binnenkomen. Dit bevordert het leefklimaat.

Alles over de omgevingsvergunning van een monument

Methoden die in de nieuwbouw gebruikt worden, kunnen tot problemen leiden in een monumentaal pand. Daarom is voor veranderingen in een monument altijd een omgevingsvergunning nodig. Dat geldt voor de binnen- en de buitenkant van uw monument. Dit betekent dat u voor isolatie of zonnepanelen bij een monumentaal pand meestal ook een omgevingsvergunning moet aanvragen. Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente.

Verduurzaming van uw monument: maatregelen 

Verduurzamingsmaatregelen die u altijd kunt nemen zijn:

Verduurzamingsmaatregelen die u idealiter neemt zijn:

Vraag een duurzaamheidscheck aan

Wilt u meer weten over de mogelijkheden op het gebied van verduurzamen, energiebesparing en milieuwinst? Vraag dan een offerte aan voor een duurzaamheidscheck of neem contact op. Wij komen graag bij u langs voor een gedegen advies.

Bekijk ook onze andere diensten: