Duurzaamheidscheck: zo onderzoeken we de duurzaamheid van monumenten

Duurzaamheidscheck: zo onderzoeken we de duurzaamheid van monumenten

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema bij het onderhoud van monumenten. In monumentale panden levert verduurzaming namelijk veel op. Het is wel belangrijk om daarbij te letten op de richtlijnen voor monumentale panden. Daarom bieden we u een duurzaamheidscheck of duurzaamheidsscan aan. Dit is een deelinspectie gericht op duurzaamheidsmaatregelen in uw monument. Bent u geïnteresseerd? Lees dan snel verder, of vraag hieronder meteen een offerte aan.  

Op deze pagina:

Duurzaamheid van monumentale panden

In een monumentaal pand is vaak veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. In de loop van de jaren kunnen onderdelen van monumenten verslijten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ramen en deuren die slecht sluiten, of pannendaken die de wind niet meer buiten houden. Onderhoud en herstel geeft dubbele winst: u bespaart energie en de historische waarde van uw pand gaat omhoog. 

De verduurzaming van een monument is altijd maatwerk. Samen met u bekijken we per onderdeel van het monument wat de culturele waarde is en of verduurzaming mogelijk is. Overleg daarnaast ook met de gemeente. 

Verduurzamingsmaatregelen die u altijd kunt nemen zijn:

Verduurzamingsmaatregelen die u idealiter neemt zijn:

Isoleren van een monumentaal pand

Isolatie levert bij een monument vaak veel energiebesparing op. Daarnaast neemt het woongemak toe: u houdt de warmte binnen in de winter en juist buiten in de zomer. Isolatie kan ook het gevoel van tocht verminderen. 

Bij een duurzaamheidscheck gebruiken we beelden van een thermografische camera om te zien waar warmteverlies optreedt in uw monument. Daarmee kunt u op specifieke plekken isolatie aanbrengen en voorkomt u een overdaad aan isolerende maatregelen. Monumentaal dubbelglas of monumentaal isolatieglas maakt bijvoorbeeld al een groot verschil. 

Het is belangrijk om ook ventilatie mee te nemen bij isolatiemaatregelen. Natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat het minder vochtig wordt in uw pand en dat er verse lucht blijft binnenkomen. Dit bevordert het leefklimaat. 

Alles over de omgevingsvergunning van een monumentaal pand

Het is vaak een uitdaging om monumenten te verduurzamen. Dat komt doordat methoden die in de nieuwbouw gebruikt worden tot problemen kunnen leiden bij een monumentaal pand. Daarom is voor veranderingen in een monument altijd een omgevingsvergunning nodig. Dat geldt voor de binnen- en de buitenkant van uw monument. Dit betekent dat u voor isolatie of zonnepanelen bij een monumentaal pand meestal ook een omgevingsvergunning moet aanvragen. Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente. 

Vraag een duurzaamheidscheck aan

Goed advies is het halve werk, en dat geldt zeker voor het verduurzamen van een monument. Het is niet mogelijk een standaard advies te geven voor energiebesparing in een monument. Daarom geven we u graag advies op maat op basis van het inspectierapport. Wilt u meer weten over de mogelijkheden op het gebied van verduurzamen, energiebesparing en milieuwinst? Vraag dan een offerte aan voor een duurzaamheidscheck. Wij komen graag bij u langs voor een gedegen advies.

Bekijk ook onze andere diensten: