Veel gestelde vragen

wat kost het lidmaatschap van Monumentenwacht?

U betaalt jaarlijks een basisbedrag van € 35,00 voor uw persoonlijk lidmaatschap. Daarnaast betaalt u voor ieder object dat u aanmeldt € 10,00.
Voorbeeld
U meldt uw huis met uw schuur aan bij de wacht. U betaalt dan jaarlijks € 55,00.

hoe word ik lid?

Door het formulier in te vullen op deze website. Zodra uw aanmelding rond is, kunt u van start met ‘Mijn Monumentenwacht’, bijvoorbeeld voor het inplannen van een eerste inspectie.

Natuurlijk kunnen we u ook persoonlijk te woord staan. Bel ons of vul het bel mij terug formulier in.

 

kan ik ook donateur worden?

Natuurlijk. Ook als u zelf geen monument heeft, kunt u het werk van de wacht steunen. Klik hier voor meer informatie.

 

is Monumentenwacht een ANBI?

Ja. Wij zijn een culturele ANBI, een algemeen nut beorgende instelling op het gebied van cultuur. Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt. Klik hier voor meer informatie.

 

kan ik subsidie aanvragen?

Dat hangt van verschillende factoren af, zoals welke beschermingsstatus uw pand heeft. Klik hier voor meer informatie over subsidie.

 

helpt Monumentenwacht bij het aanvragen van subsidie?

Wij kunnen voor u de SIM-aanvraag (Subsidie Instandhouding Monumenten) verzorgen. Neem hiervoor contact met ons op.

 

kan ik de wacht ook op proef laten komen of moet ik meteen lid worden?

U kunt eerst een ‘rondje met de wacht’ aanvragen. Zo kunt u kennismaken met onze organisatie. U betaalt dan echter een marktconform uurtarief en bent per saldo duurder uit dan met een lidmaatschap.

 

waar vind ik het monumentnummer van mijn rijksmonument?

Het Rijk heeft een register waarin alle rijksmonumenten zijn opgenomen. Daar vindt u alle registergegevens van uw pand. Als u lid bent, dan vindt u uw monumentnummer bij ‘mijn pand’.

 

ben ik verplicht om de adviezen van Monumentenwacht op te volgen?

Nee. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw pand. U maakt uw eigen keuzes. Monumentenwacht geeft advies over welke werkzaamheden u binnen een bepaalde termijn zou moeten uitvoeren om uw pand in goede conditie te houden. 

 

ik heb net een monument gekocht. Ben ik verplicht om lid te worden van Monumentenwacht?

Nee. Dat bepaalt u zelf. Als u subsidies wilt aanvragen, is een inspectierapport van een onafhankelijke deskundige vaak een vereiste. Ook staat er in de Erfgoedwet dat u uw pand niet het noodzakelijke onderhoud mag onthouden. Wij helpen u erbij om te bepalen wat ‘noodzakelijk’ is, en wat kan wachten.

 

ik heb geen monument, maar wel een oud pand. Kan ik lid worden?

Dat kan. Monumentenwacht is er voor alle historische panden, ook voor panden die geen beschermde status hebben. U kunt echter niet gebruik maken van het gesubsidieerde uurtarief. Dat geldt alleen voor beschermde monumenten. Onze tarieven voor niet-gesubsidieerde taken vindt u onder tarieven.

 

ik wil mijn monument verbouwen. Mag dat?

Een beschermde status betekent niet dat er niets mag wijzigen. Wel zijn de meeste wijzigingen vergunningplichtig. U vraagt een omgevingsvergunning voor monumenten aan bij uw gemeente. De gemeente handelt uw vergunning af. Het Rijk wordt alleen betrokken bij ingrijpende wijzigingen, sloop en herbestemming. 

Voor vrijwel alle werkzaamheden op, in, aan en bij monumenten is een vergunning nodig, maar er zijn vergunningsvrije activiteiten. Dit betreft vooral normaal onderhoud waarbij er niets wijzigt en niet-monumentale zaken in het interieur, zoals bijvoorbeeld uw badkamer uit de jaren ’80. Via www.omgevingsloket.nl kunt u zelf toetsen of een activiteit vergunningsplichtig is. Vraag bij twijfel uw gemeente. Zo voorkomt u problemen achteraf. Meer informatie 

voert Monumentenwacht ook zelf onderhoudswerk uit?

Nee. Wij geven alleen advies over wat er wanneer moet gebeuren. Wel voeren we tijdens een inspectie noodherstel uit. Onze doelstelling is namelijk om verval te voorkomen en daarvoor is het van belang dat een pand wind- en waterdicht blijft. Als we ter plekke via klein noodherstel de situatie kunnen consolideren, dan doen wij dat. Als dit een te omvangrijk werk is, dan zullen wij u adviseren om zo snel mogelijk een aannemer in te schakelen.

 

hoe vind ik een goede aannemer?

Voor vragen over bedrijven voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, verwijzen wij u door naar Vakgroep Restauratie en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg 

 

moet ik voor een monument voldoen aan het energielabel en het bouwbesluit?

Het energielabel, dat sinds 2015 bij verkoop of verhuur van een pand verplicht is, niet verplicht voor monumenten. Ook hoeft u bij een beschermd monument niet aan alle regels van het bouwbesluit te voldoen, zoals bijvoorbeeld deurhoogte of daglichttoetreding.